neděle 15. srpna 2010

Rajecký půlmaraton


Po mé loňské premierové zkušenosti s tímto závodem nebylo pochyb, kde budu chtít strávit 14. srpna sobotní den. Opravdu, kdo jednou okusí atmosféru Rajeckého maratonu, vždycky bude v den jeho konání aspoň duchem tam. Nejtěžší - Nejhezčí - Nejsrdečnější. Toto je slogan k tomuto závodu a můžu plně souhlasit. Mezi další mé oblíbené závody na Slovensku patří Košický a Kysucký maraton, nicméně srpnová akce Pavola Uhlárika a jeho početného týmu si s těmito závody v ničem nezadá.

Do místa konání jsem vyrazil s mým tradičním doprovodem po Slovenských tratích Jardou Vernarským a Frantou Zikešem. Oproti loňskému dobrodružnému rajeckému výjezdu(porucha Jardovy škodovjénky) se k nám přidala neoficialní fotografka Pepa Teamu Maruška(bez foťáku :) a běžecký kamarád z Čech Mirek Vostrý, pražák běhající za MK Kladno, který si jako místo svého 97. odběhnutého závodu na 42195m dlouhé trati vybral právě Rajec.(Letos to byl už jeho 17.!!!).

Nádherné, slunečné počasí, blankytně modrá obloha jistě udělala radost všem divákům nejen na rajeckém náměstí ale i podél celé trati. Méně nadšená z toho byla většina běžců, z nich 6 muselo být dokonce sanitkou v průběhu závodu převezeno k hospitalizaci v přilehlých nemocničních zařízeních. 

Loni se mi v Rajci vůbec poprvé podařilo zaběhnout půlmaraton pod 1hod a 30min a tak i vzhledem k blížicímu se začátku podzimní části běžecké sezony jsem byl zvědavý na aktualní stav své formy. Cíl závodu byl udržet tempo 4min/km a možná i trochu zvednout si  sebevědomí při závodění v klimatických podmínkách, jenž se mi krutě vymstily při červnovém Kysuckém maratonu. Trať závodu s převýšením 80m začíná na náměstí SNP v Rajci, následuje 2-km okruh městem a přes obec Šuje do Fačkova na obrátku a zpět. Původní snaha o kontrolu tempa po každém km vzala za své absencí nebo mým přehlédnutím mety prvního kilometru závodu. Orientační mezičas po 2km mi naznačil 13s náskok na plánovaný čas pro tento bod, což mi radilo ke zvolnění tempa. Dalším značeným místem trati byla meta 5km, kde můj čas byl 20'02min, což byl zároveň ideální čas mého plánu. A protože jsem nezahlédl ani značený 6.km, rozhodl jsem o pro kontrolu času svého tempa až na 10.km, což při mírně stoupajícím profilu trati mezi 5. a 10.km byla chyba. Tam jsem ukolébaný dobrým pocitem z běhu v parném počasí s neměnící se vzdáleností od svých soupeřů přede mnou doběhl v čase 41'38min. Ztráta téměř 100s na plán mě okamžitě probrala a na obrátce zhruba na 11,7. km jsem se rozhodl pro stíhací jízdu 3 soupěřů rozesetých  na dlouhé rovince trati ve vzdálenosti do 250m ode mě. Nakonec se mi to povedlo, rovnoměrným tempem jejich náskok dotáhl a dostal se před ně, což mi v konečném hodnocení vyneslo celkové 11.místo. Závod jsem nakonec dokončil v čase 1:26'30hod. 

Hlavní závod dne, 27. ročník Rajeckého maratonu, stejně jako poloviční trať mužů a žen ovládl účastník z Maďarska, jmenovitě Tamás Toth časem 2:34'37hod. před slovenským reprezentantem v chůzi, účastnikem OH v Atlantě a Sydney, mistrem Slovenska v maratonu z roku 2004  Peterem "Pefo" Tichým(2:39'58hod. ) a dalším Slovákem Jánem Moravcem z TJ Spartak Myjava(2:43'14hod. ). 

Dařilo se i mým spolucestujícím: Jarda Vernarský se poprvé po dvou letech dostal pod 3:50 a náročnou rajeckou trať proletěl v čase 3:40'48. Mirek Vostrý si k 97 absolvovaným maratonum připsal svou premierovou účast v Rajci v čase 4:11'20 a Franta Zikeš po roce znovu na rajecké bedně za čas 5:27'29.

Závodní výlet se nadmíru vydařil, organizace na jedničku, občestvení na trati i po doběhu perfektní, ručník s logem závodu věnovaný pořadateli visí v koupelně, pocit ze svého výkonu dobrý, motivace na blížící se začátek podzimní části MBP velká...(Pro příští rok buď v létě budu šetřit na NY City Maraton a nebo mě v srpnu čekejte v Rajci...:)


1 komentář:

  1. Rajecký maraton a půlmaraton je skvělý po všech stránkách. Supr článek, který je nabitý pozitivní energií ... a to je dobře.
    Maruška :)

    OdpovědětVymazat