pondělí 7. listopadu 2011

Hornická desítka


Silniční sezona 2011 pomalu ale jistě finišuje a coby její zlatý hřeb můžem zcela jistě považovat už 26.ročník Hornické desítky. Podle počtu ročníků je vidět, že má tento závod už spoustu let své pevně místo v termínovce severomoravských závodů a jak se účastníci jejího letošního ročníku přesvědčili, i ve složité a pro konání sportovních akcí né zcela ideální době to pořadatelé ve Frýdku zmákli na jedničku s hvězdičkou.

Pepa Nejezchleba, postava, která je s touto akcí asi nejvíc spojována (pořadatelů a lidí,kteří se na bezvadném průběhu celého dne podíleli je spousta) se nedal cestou placení drahého startovného hvězdným, hlavně zahraničním závodníků, ale i tak letošní ročník měl po sportovní stránce vynikající úroveň. O tu se postaral hlavně už tradiční účastník tohoto závodu, český reprezentant Milan Kocourek, který si poradil s více než šestistovkami soupeřů ( na tříokruhové trati jich musel spoustu obíhat ) i v čele s keňským běžcem v barvách maďarského Benedek Teamu Sawe Elisha Kiprotichem a s přehledem ve skvělém čase zvítězil.

V barvách PepaTeamu se na trati hlavního,desetikilometrového závodu dařilo Rosťovi, který časem 37:20min obsadil 63. příčku. Hned za ním dorazil ve svém letošním nejlepším desítkovém čase Radim (37:25-škoda jen přepáleného prvního okruhu,možná by výsledný čas při rovnoměrnějším rozložení sil mohl být lepší). Filip Řeha si z fotbalového pažitu odskočil po roce na tvrdší povrch a po mírně volnějším prvním okruhu si připsal na své konto velmi ceněný čas pod čtyřicet minut. Lukáš při velkém říjnovém treninkovém výpadku nakonec pomohl Romanovi k vylepšení času z loňska (oba cílovou čáru protli v čase 41:24). Svou premiéru v dresu PepaTeamu si odbyla naše nová posila Kamil "Turek" Staš, který před závěrečnou přípravou na ultravytrvaleckou Pražskou stovku ukázal, že v průběhu roku na sobě pracoval a čas 45:16 je pro něj vylepšením jeho maxima na této trati. Mira Lysek na sezonu taky může vzpomínat v dobrém, o čem svědčí několikeré vylepšení jeho půlmaratonských osobáků a ani na Hornické nevyhořel - 46:03, což je ve srovnání s rokem 2010 o více než dvě minuty lepší...:-). Naší jedinou, ale často medailovou favoritkou v kategorii žen je Lidka Šokalová, která časem 46:33 Mirkovi dýchala na záda a na rychlé frýdecké trati si s přehledem zaběhla svou nejrychlejší desítku.

Vloženého kondičního běhu na 3333m, který odstartoval minutu po startu hlavního závodu se zúčastnili Pepa s Inkou a poprvé si atmosféru běžeckého závodu vyzkoušela i Maruška. Po dlouhé pauze se nechal přesvědčit na tuto trať i David, kterého trápí vleklé zdravotní problémy.

Trať H10 je rychlá a v ideálním počasí, které panovalo tuto sobotu toho využilo spousta závodníků. Námátkou jen pár jmen : Rosťa Kolich - druhý v kategorii M45, Mara Škapa - v nabité kategorii M40 mezi pětkou vyhlášených, Roman Slowioczek - vítěz M50( po 1/4M v Porubě opět skvělý souboj s M.Vroblem), Carmen Beshirová - absolutní 3.místo v ženách, Michal Ostruszka - výborný výkon s rovnoměrným stupňováním tempa( s během začal teprve nedávno, ale po Porubě další kvalitní výkon ), Jirka Dinter - OR a poprvé pod 40min., Radim Kravčík - osobák 41:37, Renča Bachroníková - velké vylepšení osobáku a mnoho dalších...

Nezbývá než poděkovat a vzdát hold všem, kteří se na přípravě 26.ročníku podíleli a věřit, že podobnou oslavu běhu zažijeme i příští rok.

Výsledky kondičního běhu
Výsledky hlavního závodu

6 komentářů:

  1. Už bych měl začít běhat bo mě začínají všichni nějak podezřele předbíhati :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Lidka jde krásně nahoru, jen co je pravda!:) A Tvůj výkon, to je prostě nádhera.....Měl jsi pravdu, že se mi podzim vyvrbí. Renata TT

    OdpovědětVymazat
  3. Lidka je kapitola sama pro sebe. Skvělá běžkyně, fantastický čistý člověk, při tom fofru co má ještě zvládá krásně běhat, k ní není co dodat. Já jsem s H10 s celkový výsledkem spokojený,je pravda,že už jsem tu běžel i líp ale doufám,že to zase příjde. Dostal jsem ale lekci z taktiky, když jsem oproti plánovanému tempu 3´48/km šek 1.kilák za 3´33 a nezvolnil jsem to a pak další kola jsem domlátil jen díky toho,že mi Honza Zemaník udělal skvělého vodiče a vyloženě na mě čekal...:-). Ty jsi šla neskutečně nahoru,loni to bylo jak říkají kluci z X-Air na design a to ohromné zlepšení ukazuje, že můžeš pomýšlet na hodně zajímavé časy...Silnice je pro mě letos pasé, teď začíná LC a vzhledem že jsi hlavně triatlonistkou, tak pozbírej nějakou Ostravskou bandu a každý víkend se přijeďte nadýchat čerstvého vzduchu na tu naší Beskydskou krasavici...:)

    OdpovědětVymazat
  4. Jj, už bych se nějakých zůčastnit chtěla a vlastně i musím, jsem to slíbila Dědkovi B.:), tož posbírám a jdem na to !!! Renata TT

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, jo, Renča běžela ohromně!! Zase mně to nabudilo k dalšímu tréninku (a doufám i zlepšení :-)) A myslím, že bude běhat ještě mnohem lépe!!!!!! Reni, když tak se vydáme na LC společně, co? Ivana

    OdpovědětVymazat
  6. Ivi,děkuji i Tobě,..určitě,zmobilizujem síly a hurá do Beskyd,si to zase užijem!:)Renata TT

    OdpovědětVymazat