pátek 20. května 2011

Běžecká turistika v Berlíně


V neděli 8 .května 2011 se konal v Berlíně již 31.ročník běhu BIG 25 Berlin - nejstaršího městského běhu v Německu a já jsem byl u toho !

Jelikož jsem byl v Berlíně ( samozřejmě tehdy východním ) před 25 lety a loni mi účast na jubilejním ročníku Berlínského půlmaratónu ze zdravotních důvodů nevyšla, tak letos už jsem tam prostě jet musel a moc se na to těšil.

S sebou informační materiály, cestovatelskou příručku o Berlíně a v pátek ráno vyrážíme s manželkou vlakem směr Praha a po menší pauze dále do Berlína. Již po příjezdu na Hauptbahnhof jsme trošku zaskočeni velikostí tohoto moderního nově vystaveného železničního uzlu. Kupujeme 5-ti denní lístek Berlin CityTourCard a několika denní poznávání německé metropole může začít. Ještě v pátečním pozdním odpoledni vyrážíme na první obhlídku centra Berlína. V sobotu ráno po prohlídce pamětního kostela císaře Wilhelma ( vzpomínka na válku – kostel zachován v poškozeném stavu ) vyrážíme do 4-patrového sportovního domu Karstadt, kde si vyzvedávám své startovní číslo na zítřejší 25 km běh. Poté jedeme do místa zítřejšího startu a zároveň cíle běhu – Olympijský stadion ( OH – 1936). Tento byl kompletně zrekonstruován pro mistrovství světa ve fotbale 2006 s kapacitou 76 tis. diváků a je domácím fotbalovým stánkem Herthy Berlin. Jedním slovem – bomba, vše se tu již začíná připravovat na zítřejší běh. Po prohlídce stadiónu jedeme k Berlínskému výstavišti a z vyhlídkové věže Funkturm máme celý Berlín jako na dlani. Zde si prohlížíme trať závodu z ptačí perspektivy. Další naší zastávkou je největší a nejkrásnější palác v Berlíně – zámek Charlottenburg a jeho překrásná zahrada. Zde již relaxuji na lavičkách či trávníku a začínám již šetřit každý krok ….

V neděli po lehké snídani vyrážíme busem a následně metrem směr Olympijský stadion. Berlínské metro je již plné běžců, vždyť na startu se nás má potkat okolo 11 tis. ( 25 km, 10 km, štafeta 5x5 km ). Předstartovní organizaci zvládají pořadatelé na 100%, nikde žádné fronty či čekání a v 10 hod. po krátkém představení lehkonohých keňských favoritů za slunečného a teplého počasí startujeme svůj běžecký výlet po Berlíně. Celý běh je plynule veden širokými městskými ulicemi, takže hned od začátku běžíme bez strkanic a každý si postupně chytá své tempo a svůj rytmus běhu. První 4 km následuji vodiče s balónky na 45´/10 km, poté však tito uhýbají doprava na svoji kratší 10 km variantu. Okolo 5 km míjíme budovu Deutsche Oper a míříme do Tiergarten, největšího parku v Berlíně s jeho dominantou - vítězným sloupem Siegessáule. Tento asi 70 metrů vysoký vítězný obelisk obíháme zprava a před námi se již v dáli objevuje další náš cíl, asi nejznámnější pamětihodnost a dominanta města Berlína – Branderburger Tor. Původně směl Braniborskou bránou projíždět pouze německý císař, nyní ji probíháme my - běžci. Místní obyvatelé i turisté nás v těchto místech mohutně povzbuzují a my míříme dále na východ po známé ulici Unter den Linden až k Friedrichstrasse a pokračujeme na Gendarmenmarkt – pravděpodobně nejkrásnější čtverec v samém srdci města Berlína, obklopený dvěma slavnými katedrálami Deutscher Dom a Franzósischer Dom a koncertní síni. Potsdamer Platz – moderní a úchvatné město ve městě, je další naší metou. Postupimské náměstí bylo vytvořeno světovými architekty a urbanisty a najdeme zde supermoderní skleněné mrakodrapy s pasážemi, obchody, kavárnami, kulturními sály. Sídla zde mají ty největší světové a německé společnosti. Spodním okrajem Tiergarten parku začínáme postupně směřovat zpátky na západ , po pravé straně míjíme Europa-Center a pokračujeme po Ku´damm – nejpopulárnějším berlínském bulváru. Po 18. Km již okolí přestávám vnímat a soustředím se na udržení svého běžeckého tempa. V hlavě se mi začínají promítat propočty , zda stihnu pokořit vytýčenou 2 hodinovou metu či nikoli. Ještě před půl-maratónskou metou následuje nepříjemné, mírné, ale táhlé stoupání. Poslední 4 km jsou pak pro mne už jen bojem s časomírou. Olympijský stadión před námi, ale do cíle zbývají stále ještě 2 km, jelikož ho obíháme z boku. A největší zážitek přichází na závěr – po 24,5 km vbíháme do temného tunelu, bubeníci buší do svých bubnů ze všech sil, v tunelu do rytmu blikající světla nás ženou ke zdolání posledních 300 metrů běžeckého oválu. Na konci tunelu mě ještě popohání časomíra, kde registruji cifru 1.57 … a už vím, že pod 2 hodiny to dneska dám.

Cíl – 1.59.13 ( netto 1.59.02 ), slzy v očích a nepopsatelný pocit štěstí – právě jsem absolvoval dvouhodinový berlínský velký běžecký zážitek . A to jsou právě ty okamžiky, kvůli kterým chci i nadále rekreačně běhat.

Po sprše na hotelu, jídle a pivu se ještě téhož dne odpoledne vydáváme dále poznávat prosluněný Berlín. Zůstáváme až do úterý, takže postupně navštívíme vše co jsme chtěli v tomto krásném městě shlédnout: skleněnou kopuli Reichstagu – sídlo německého parlamentu, Checkpoint Charlie – bývalý přechod rozděleného Berlína, KaDeWe ( Kaufhaus des Westens ) – nejluxusnější obchodní dům v Evropě, nádherné Sony centrum na Postupimském náměstí, Pergamon muzeum, Alexanderplatz, Rotes Rathaus a další. Podařený poznávací prodloužený víkend pak končíme výhledem na noční Berlín z nejvyšší stavby ve městě - vyhlídkové televizní věže Fernsehturm.
Berlín jsem si proběhl a trochu snad i poznal !

2 komentáře:

  1. Super článek Romčo...Musel to být bomba zážitek, doufám že mi Berlinský maraton v tvém doprovodu jednou výjde - tvé znalosti Berlína jsou excelentní...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Radime, daleko náročnější než samotný běh se ukázal následný poznávací maratón, kdy na hotel jsme dorazili vždy opravdu až před půlnocí. Ale stálo to za to, počasí nám taky vyšlo excelentní.

    OdpovědětVymazat