úterý 17. května 2011

Víkend ve znamení horského běhu

O víkendu se přestěhoval 26. ročník MARATONSTAV Český pohár v běhu do vrchu 2011 do Beskyd, aby zde běžci zápolili nejenom se soupeři, ale i sami se sebou, s počasím a s dvěma nádhernými vrcholy Radhoště a Velkého Javorníku.
V sobotu 14.5.2011 se za slunečného počasí v 11,00 hod. na start postavilo 175 běžců z celé republiky, Slovenska a z Polska. Délka trati měřila 6,5 km s převýšením 734 m a cíl byl na vrcholu Radhoště.
Celá trasa postupně stoupá, aby potom závodníci mohli seběhnout k závěrečným 500 m po sjezdovce.
Prvním borcem v cíli byl Jiří Žák z Techniky Brno pro mě s neuvěřitelným časem 34:47s. Se ztrátou 14s na vítěze na druhém místě dobíhá po zlomenině klíční kosti uzdravený Ondra Horák z X-AIR Ostrava. Celkově třetím byl Kunst Michal z SK Nové Město nad Metují.
V ženách se dal očekávat velký souboj mezi Petrou Pastorovou, Adélou Esentierovou, Šádkovou Irenou a dalšími skvělými závodnicemi.
Závod vůbec nevyšel Adéle Esentierové z Baláž Extreme Team, která se den před závodem zúčastnila v Ostravě běhu do schodů Run-Up. Zde brala druhé místo a na Radhošti se musela spokojit s celkovým desátým místem v ženách. Pro Adélu to hlavně byl trénink na blížící se závod v Chorvatsku a ve Slovinsku. Po delší běžecké pauze se na závodě ukázala naše velice kvalitní vrchařka Irena Šádková z X-Air Ostrava a ukázala, že jí to pořád běhá a svým výkonem 43:08s si doběhla v celkovém pořadí žen pro třetí místo, v kategorii pro první místo. Svou skvělou formu předvedla Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava. Opět dokázala, že je schopna běhat nejen dlouhé štreky, ale i kopce. Postupně se zlepšuje na všech délkách tratí a profilech a svým pohodovým vystupováním si získává nové fanoušky z řad běžců, ale i náhodně přihlížejících turistů. Petra jen nestačila na Evu Skalníkovou z Nového Města nad Metují, která si doběhla pro první místo v čase 41:37s.
Jak si vedl Pepa Team? Lukáš od sebe nečekal žádné zázraky, protože ví, že má rezervy v tréninku. Kdo nemaká, nemůže čekat dobré výkony. Na Josefovi se zřejmě podepsala únava v tomto týdnu a pocitově se mu neběželo moc dobře. I přesto může být sám se sebou spokojen.

Výsledky si můžete prohlídnout zde a fotky na našem rajčeti nebo tady.

Neděle 15.5.2011 za deštivého počasí se na start závodu na Velký Javorník postavilo 120 závodníků. Jako první vyběhl na vrchol Michal Horáček z Iscarex Česká Třebová v čase 36:53s. Za ním doběhl Jiří Žák z Techniky Brno v čase 37:10s. Pro Jirku to byl úspěšný vrchařský víkend a věřím, že se objeví za čtrnáct dní na kvalifikačním závodě na ME na Lysou horu. Třetí místo si svým výkonem zajistil Lichý Tomáš z SK Skialp Beskydy.
V ženách se v celkovém pořadí na čtvrtém místě blýskla nestárnoucí Blanka Paulů, která přišla o třetí místo až v závěrečném stoupání, kdy ji mohutně dotahovala Pechková Jana z Maratonstavu Úpice. Druhá byla Weissová Zuzana z Kerteamu. Promočená, ale stále usměvavá Petra Pastorová si zaběhla pro první místo v čase 44:36. Pozvedla tak pomyslný prapor MK Seitl nejvýše. Druhým želízkem v ohni (chcete li v dešti) Seitlovců měl být Pepík Smola, který v sobotu běžel v Tučapech desítku. V neděli dorazil do Frenštátu pod Radhoštěm nažhavený, ale déšť ho brzo zchladil a Pepa se rozhodl (nebyl jediný), že pojede domů.
Pepa Team měl v závodě tři zástupce. Radim Lipták si šel vyzkoušet před závodem na Lysou horu co s ním  udělá tento profil tratě. Pro Radima to byla na této trati premiéra a nevedl si špatně. Věřím, že jeho čas přijde za čtrnáct dní. Lukáš se svým výkonem nemůže být spokojený, ale snad ještě jeho čas letos přijde (už aby to bylo). Pepovi se běželo pocitově lépe než v sobotu. Bohužel v jednom místě přehlédl zatáčku a zabloudil. Po 500 metrech ho cyklista navedl zpět na trať a Pepa doběhl do cíle. Lysou znáš a tam si to vynahradíš!

Výsledky si můžete prohlídnout zde, fotky jsou na našem rajčeti.






 

Žádné komentáře:

Okomentovat